⌚ LUNI - VINERI 9.00 - 17.00

Panouri solare presurizate vs. nepresurizate: care sunt principalele diferențe dintre ele?

Panouri solare presurizate vs. nepresurizate: care sunt principalele diferențe dintre ele?

Energia solară devine tot mai populară în întreaga lume, iar utilizarea panourilor solare pentru încălzirea apei este o modalitate eficientă și ecologică de a reduce costurile asociate cu energia. Două dintre cele mai comune tipuri de panouri solare sunt cele presurizate și cele nepresurizate. 

Ce sunt panourile solare presurizate?

Panourile solare pentru apă caldă presurizate se remarcă prin două tipuri principale de configurație: cu rezervor deasupra tuburilor vidate sau cu boiler în interiorul locuinței. Ambele oferă o modalitate eficientă de a produce apă caldă, deși prețul lor este mai ridicat comparativ cu panourile solare nepresurizate.

Eficiență sporită

Datorită celulelor sigilate din panou, scurgerea căldurii este minimizată, permițând o retenție mai bună a energiei solare. Acest lucru se traduce printr-un randament mai ridicat comparativ cu sistemele nepresurizate.

Durabilitate 

Construcția robustă a panourilor solare presurizate le oferă o durabilitate sporită. Rezistă cu ușurință la intemperii precum grindină sau alte resturi, făcându-le ideale pentru o varietate de locații, indiferent de expunerea la soare.

Funcționare automată

Panourile solare presurizate funcționează la un nivel de presiune specific al rezervorului. Majoritatea sistemelor nu necesită o sursă de energie suplimentară sau gaz pentru a opera. Există totuși modele care includ un controler electric pentru a gestiona pornirea și oprirea fluxului de apă rece în funcție de necesități.

Procesul de încălzire

Panoul solar absoarbe energia solară, încălzind un agent termic special. Acest agent transportă căldura către serpentina cazanului, unde are loc transferul către apă. Pompa de circulație și controlerul joacă un rol esențial în asigurarea funcționării eficiente a circuitului panoului solar.

Descoperă pe site-ul nostru și accesorii pentru panouri solare!

Ce sunt panourile solare nepresurizate?

Spre deosebire de modelele presurizate, panourile nepresurizate nu au un capac din sticlă sau metal, celulele fiind expuse direct la intemperii. Principiul de funcționare se bazează pe gravitație, apa caldă din panou nefiind supusă presiunii. Acest aspect le face ideale pentru situații în care apa caldă nu este utilizată constant sau pentru perioade mai lungi de timp.

Simplitate și cost redus

Această caracteristică le oferă o serie de avantaje, inclusiv un preț mai accesibil și o instalare mai ușoară, nefiind necesare unelte sau echipamente speciale. Lipsa presiunii interne simplifică semnificativ designul și reduce costurile de producție.

Eficiență energetică

Panourile solare nepresurizate utilizează exclusiv energia solară pentru a încălzi apa, contribuind la un impact redus asupra mediului. Investiția inițială în panouri solare nepresurizate se poate amortiza rapid, chiar și în termen de doi ani, datorită economiilor semnificative la costurile de încălzire a apei.

Ideale pentru zone cu o bună expunere la soare

Eficiența panourilor solare nepresurizate este influențată semnificativ de expunerea la lumina soarelui. Se recomandă instalarea lor în locații cu o cantitate suficientă de soare pe parcursul zilei pentru a obține rezultate optime.

Combinația dintre prețul accesibil, instalarea simplă și eficiența energetică face din panourile solare nepresurizate o opțiune excelentă pentru cei care doresc să beneficieze de apă caldă produsă prin energie solară, dar dispun de un buget limitat.

Comparație tehnică între panourile solare presurizate și cele nepresurizate

Panouri solare presurizate

Fabricarea unui panou solar presurizat

Panourile solare presurizate se remarcă prin eficiența lor sporită în producerea apei calde, datorită unei tehnologii avansate - „Heat Pipe". 

„Inima” sistemului este reprezentată de tuburile vidate

Fiecare panou solar presurizat este format din numeroase tuburi vidate, alcătuite din două straturi de sticlă separate de un vid. Stratul exterior este din sticlă borosilicată, un material extrem de rezistent, care permite radiațiilor solare să pătrundă cu ușurință. Stratul interior absoarbe energia solară, transformând-o în căldură.

Transferul eficient al căldurii prin tehnologia Heat Pipe

Pentru a transfera căldura absorbită de tuburile vidate către apa din rezervor, intervine un element esențial: țeava heat pipe. Confecționată din cupru, aceasta are o structură specială ce facilitează circulația unui fluid special. Pe măsură ce soarele încălzește tubul vidat, fluidul din interiorul țevii heat pipe se evaporă, absorbind căldura. Vaporii urcă în partea superioară a țevii, unde se condensează, cedând căldura apei din rezervor. Acest ciclu continuu asigură un transfer eficient al energiei solare, încălzind apa în mod constant.

Spre deosebire de panourile solare nepresurizate, cele presurizate funcționează ca un sistem închis. Apa din rezervor este menținută sub presiune, eliminând necesitatea utilizării unei pompe suplimentare pentru a o distribui. Acest aspect face ca sistemul să poată funcționa chiar și în absența energiei electrice, asigurând un flux constant de apă caldă. Presiunea din rezervor permite livrarea apei calde cu un debit puternic și constant, similar cu un
boiler tradițional.

Panouri solare nepresurizate

Oferă o soluție accesibilă și eficientă pentru producerea apei calde, bazându-se pe un principiu simplu: circulația naturală a apei.


„Inima” sistemului este circulația naturală

Fără a necesita pompe sau componente complexe, panourile solare nepresurizate utilizează forța gravitației pentru a face apa să circule în interiorul sistemului. Pe măsură ce soarele încălzește apa din tuburile vidate, aceasta devine mai ușoară și se ridică natural în rezervorul de apă situat mai jos. Simultan, apa rece din rezervor coboară în tuburile vidate, completând ciclul și menținând o circulație continuă.


Poziționarea strategică are un impact semnificativ

Eficiența panourilor solare nepresurizate este influențată semnificativ de poziționarea lor. Deoarece apa caldă are o densitate mai mică, este recomandată instalarea panourilor pe cel mai înalt punct al acoperișului. Această poziție favorizează ascensiunea naturală a apei încălzite și menține o circulație optimă.

Unul dintre principalele avantaje ale panourilor solare nepresurizate este prețul accesibil. Lipsa componentelor complexe, precum țeava heat pipe utilizată în panourile presurizate, contribuie la reducerea costurilor de achiziție. Totuși, este important de reținut că anumite sisteme nepresurizate pot necesita o pompă electrică suplimentară pentru a asigura o presiune constantă a apei, generând costuri adiționale.

Panourile solare nepresurizate se remarcă prin simplitatea designului, eficiența energetică și costurile reduse, făcându-le o opțiune atractivă pentru cei care doresc să beneficieze de apă caldă produsă prin energie solară. Cu toate acestea, lipsa presiunii interne poate necesita o pompă suplimentară în anumite cazuri. Alegerea ideală depinde de nevoile specifice ale fiecărei locuințe, de bugetul disponibil și de configurația acoperișului.

Analiza economica a panourilor solare presurizate și a celor nepresurizate

Panourile solare presurizate au un cost inițial mai mare, datorită complexității lor tehnice și eficienței superioare. Acestea sunt capabile să genereze energie termică la temperaturi mai înalte, ceea ce le face mai eficiente în anumite aplicații. Deși costul inițial este mai mare, este important să se ia în considerare beneficiile pe termen lung pe care acest tip le aduc.

Costurile operaționale și de întreținere sunt un alt factor de luat în considerare. În ciuda costului inițial mai mare, panourile solare presurizate pot avea costuri operaționale și de întreținere mai mici. Ele necesită mai puțină întreținere, datorită faptului că sistemul este închis și presurizat.

Pe de altă parte, cele nepresurizate au nevoie de o întreținere mai frecventă și pot avea o eficiență mai mică, ducând la costuri operaționale mai mari pe termen lung. În ceea ce privește rentabilitatea investiției, aceasta depinde de mai mulți factori, cum ar fi costul energiei electrice, eficiența panourilor solare și durata de viață a acestora.

Indiferent de alegerea făcută, utilizarea energiei solare pentru încălzirea apei este o decizie ecologică și economică, contribuind la reducerea amprentei de carbon și la economii semnificative pe termen lung. Accesează site-ul nostru și descoperă ofertele noastre pentru panouri solare!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!