⌚ LUNI - VINERI 9.00 - 17.00

Cum să alegi rezervorul de acumulare perfect pentru sistemul tău solar de încălzire

Cum să alegi rezervorul de acumulare perfect pentru sistemul tău solar de încălzire

Ne aflăm în era tehnologiei verzi, iar alegerea unui sistem de încălzire solar nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate. Selectarea rezervorului de acumulare potrivit este esențială pentru a asigura eficiența și performanța acestuia.

Ce este rezervorul pentru sistemul solar de încălzire?

Un rezervor de acumulare pentru alimentarea cu apă pentru sistemul solar de încălzire este o componentă esențială a unui sistem solar termic utilizat pentru stocarea și gestionarea energiei termice captate de la soare. Acesta stochează apa încălzită sau agentul termic încălzit (un lichid de transfer termic) și o menține la o temperatură optimă pentru a fi utilizată ulterior în sistemul de încălzire al locuinței sau pentru prepararea apei calde menajere.

Funcțiile principale ale rezervorului de acumulare

 1. Stocarea energiei solare: rezervorul de acumulare stochează energia termică provenită de colectoarele solare în timpul zilei, asigurând astfel disponibilitatea apei calde și a încălzirii chiar și atunci când soarele nu strălucește, cum ar fi în timpul nopții sau în zilele înnorate.

 2. Asigurarea unei temperaturi constante: menține apa sau agentul termic la o temperatură constantă, asigurând astfel un flux continuu de apă caldă sau agent termic pentru încălzirea locuinței.

 3. Îmbunătățirea eficienței sistemului: prin stocarea căldurii captate, rezervorul permite sistemului solar să funcționeze mai eficient, reducând necesitatea utilizării altor surse de energie, cum ar fi gazul sau electricitatea, pentru încălzirea apei.

Capacitatea

Reprezintă volumul de apă pe care rezervorul de acumulare pentru alimentarea cu apă îl poate stoca, fiind exprimată în litri. Această caracteristică este importantă și trebuie să o iei în considerare, deoarece determină câtă apă caldă poate oferi sistemul într-o anumită perioadă. 

Alegerea va depinde de diverși factori, printre care numărul de persoane din gospodărie, consumul mediu de apă caldă pe zi, numărul de electrocasnice care folosesc apa caldă și perioadele de utilizare intensă. Performanța sistemului este direct influențată de capacitatea rezervorului de acumulare. Un rezervor cu o capacitate prea mică poate duce la lipsa apei calde în momentele de vârf, în timp ce unul prea mare poate duce la consum nejustificat de energie pentru încălzirea apei.

 • Dimensiunea familiei: pentru o familie mică (1-3 persoane), un rezervor de 150-200 litri poate fi suficient. Pentru familii mai mari (4-6 persoane), un rezervor de 300-400 litri va fi necesar.

 • Consumul de apă caldă: evaluează câtă apă caldă utilizezi zilnic, luând în considerare dușurile, spălatul vaselor și alte activități casnice.

Materialul

Oțelul inoxidabil este un material comun datorită rezistenței sale la coroziune și durabilității. Acesta se menține bine în timp, chiar și la temperaturi ridicate, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru panourile solare pentru apa caldă menajeră. În schimb, oțelul vopsit este, de asemenea, rezistent la coroziune, dar poate necesita vopsire periodică pentru a menține această rezistență.

Cuprul este apreciat pentru proprietățile sale superioare de conducere a căldurii, dar poate fi mai costisitor. În cele din urmă, plasticul este folosit adesea pentru rezervoarele de acumulare mai mici, datorită costurilor reduse și ușurinței de instalare, dar va avea o durată de viață mai scurtă. 

Materialul rezervorului de acumulare poate avea un impact semnificativ asupra eficienței sistemului de încălzire solară. De exemplu, un rezervor fabricat dintr-un material care conduce bine căldura, cum ar fi cuprul, va ajuta la îmbunătățirea eficienței sistemului. Durabilitatea diferitelor materiale poate, de asemenea, afecta costurile pe termen lung.

Compatibilitatea cu alte surse de energie

Într-o lume în care resursele energetice încep să se diversifice, posibilitatea de a conecta rezervorul de acumulare la alte surse de energie, cum ar fi centrala termică sau pompa de căldură, poate fi de un real ajutor. În special în zilele înnorate sau în timpul iernii, când energia solară nu este suficientă pentru a încălzi toată apa, o astfel de compatibilitate devine esențială.

Compatibilitatea rezervorului de acumulare cu alte surse de energie va oferi și o flexibilitate mai mare în utilizare. În cazul unei întreruperi a alimentării cu energie solară, sistemul poate trece automat la o altă sursă de energie, garantând astfel că apa rămâne caldă. Acest lucru este vital, în special în cazul caselor cu mulți locuitori sau a clădirilor comerciale, unde necesitatea de apă caldă este constantă.

Tipul rezervorului

Există două tipuri principale de rezervoare de acumulare pentru sistemele solare.

1. Rezervoare cu o singură serpentină

 • Avantaje:

  • mai ieftine;

  • simplu de instalat.

 • Dezavantaje:

  • nu sunt la fel de eficiente ca rezervoarele cu două serpentine;

  • apa nu se stratifică la fel de bine, ceea ce poate duce la pierderi de căldură mai mari.

2. Rezervoare cu două serpentine

 • Avantaje:

  • mai eficiente;

  • permit încălzirea simultană a apei de la panourile solare și de la sistemul tău de încălzire auxiliar;

  • apa se stratifică mai bine, ceea ce reduce pierderile de căldură.

 • Dezavantaje

  • mai scumpe;

  • necesită o instalare mai complexă.

Pe lângă cele două tipuri principale, există și altele.

 • Rezervoare cu stratificare: sunt special concepute pentru a stratifica apa, ceea ce reduce și mai mult pierderile de căldură.

 • Rezervoare combinate: includ un rezervor de apă caldă menajeră și un rezervor tampon într-o singură unitate.

 • Rezervoare solare electrice: pot fi încălzite atât de panourile solare, cât și de o sursă electrică.

Alegerea tipului de rezervor de acumulare potrivit pentru sistemul tău solar va depinde de o serie de factori, inclusiv de nevoile tale de apă caldă, de bugetul tău și de configurația sistemului tău solar.

Rezervoarele cu o singură serpentină sunt cele mai comune și sunt utilizate în majoritatea sistemelor de încălzire solară, în timp ce modelele cu două serpentine sunt mai complexe și sunt utilizate în sistemele de încălzire solară ce necesită o capacitate mai mare de stocare a căldurii.

Locația ideală pentru instalare este un loc cu multă lumină solară și fără obstrucții. Întreținerea regulată a rezervorului, inclusiv curățarea și verificarea pentru eventualele defecte, este esențială pentru a asigura o funcționare optimă și o durată de viață lungă a rezervorului.

Prin selectarea unui rezervor de acumulare bine adaptat, poți maximiza beneficiile energiei solare și asigura un flux constant de apă caldă în locuința ta. Accesează site-ul nostru pentru mai multe produse destinate panourilor solare!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!