Montarea hidroforului: ghid pas cu pas

Hidroforul este un echipament esențial pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă și menținerea presiunii constante în rețea, fie că este utilizat în gospodării, fie în diverse proiecte industriale. Dacă ai achiziționat recent un hidrofor și dorești să îl montezi singur, acest ghid te va ajuta să duci la bun sfârșit procesul.
Ce este un hidrofor și pentru ce este folosit?

👉 Alege de aici cel mai bun hidrofor!
Hidroforul este un sistem automat care preia apa dintr-o sursă de apă (puț forat, vas tampon sau rețeaua stradală existentă) și o distribuie ulterior în clădire, menținând o presiune constantă. Acest echipament este util în diverse activități, precum preluarea apei din rețele variate - de la conducte până la puțuri adânci. Hidroforul este format din următoarele părți componente principale:
- Pompa, care poate fi pompă de suprafață sau submersibilă;
- Sistemul de comandă, cel mai des întâlnit fiind un presostat mecanic sau digital;
- Vasul de expansiune cu membrană elastică interschimbabilă;
- Manometrul, afișeaza presiunea de funcționare a hidroforului;
Hidroforul combină două procese esențiale: aspirarea apei din sursa de apă (atunci când se utilizează o pompă de suprafață) și refularea apei, etapa în care are loc transportul apei cu presiune către punctele de consum din clădire.
👉 Achiziționează de aici vase de expansiune pentru hidrofoare!
Montare hidrofor: unde îl amplasezi?
Montarea hidroforului trebuie realizată cât mai aproape de sursa de apă, într-un spațiu corect dimensionat, uscat și ventilat. O opțiune comună este montarea hidroforului în camere tehnice aflate la subsolul / parterul clădirilor sau în cămine executate lângă foraj.Cum construiești un cămin pentru hidrofor
Pentru a asigura o protecție adecvată și o funcționare optimă, este recomandat să construiești un cămin pentru hidrofor. Acest spațiu va proteja dispozitivul de factori externi, precum temperaturile extreme și infiltrarea apei.1. Săparea gropii
Căminul trebuie amplasat în jurul gurii puțului, locul din care hidroforul va extrage apa. Forma ideală pentru groapă este pătrată, iar dimensiunile trebuie să fie adaptate dimensiunii hidroforului și grosimii materialelor de izolație. Planifică suficient spațiu pentru accesul ușor la componentele hidroforului în timpul întreținerii.
2. Realizarea hidroizolației
Pentru a preveni infiltrarea apei, este esențial să hidroizolezi pereții și fundul căminului. Utilizează o membrană bituminoasă sau alte materiale impermeabile de calitate. Aplică două straturi de membrană pentru o protecție suplimentară.
3. Zidirea pereților
Construiește pereții folosind materiale rezistente, precum cărămida, bolțarii sau betonul. După finalizarea zidurilor, aplică un strat de șapă pe fundul gropii. Adaugă un strat de pietriș înainte de turnarea șapei pentru a îmbunătăți drenajul apei.
4. Instalarea circuitului de apă
Sapă un șanț între cămin și locuință pentru instalarea țevilor de refulare. Zidurile căminului trebuie găurite în punctele necesare pentru introducerea țevilor.
5. Configurarea circuitului electric
Pentru alimentarea hidroforului, vei avea nevoie de un cablu de curent electric corect dimensionat tras de la rețeaua principală. Acesta poate fi instalat prin același șanț folosit pentru țevile de refulare. Asigură-te că firul electric este bine izolat pentru a preveni orice risc de scurtcircuit sau accidente.
6. Construcția acoperișului
Acoperișul căminului trebuie să protejeze hidroforul de intemperii. Este util să ai o gură de acces pentru întreținere, acoperită cu un capac realizat dintr-un material izolant.
7. Termoizolarea căminului
Deși opțională, termoizolarea căminului este recomandată pentru a preveni înghețarea apei în sezonul rece. Utilizează materiale precum polistirenul sau vata minerală.
👉 Ai nevoie de un cămin pentru apometru? Alege-l de pe site-ul nostru!
Montarea hidroforului: etape pas cu pas
Odată ce căminul este gata, poți trece la montarea efectivă a hidroforului. Indiferent dacă alegi un model cu pompă submersibilă, de suprafață sau cu ejector, vei avea nevoie de: șurubelniță, cutter, două chei reglabile și bandă de etanșare.Pașii de montare
Pregătirea elementelor: aplică 5-6 straturi de bandă de teflon pe filetele componentelor pentru a asigura etanșeitatea. Verifică toate componentele pentru eventuale defecte sau impurități.
Conectarea conductei de aspirație: de regulă se utilizează țeava de PEHD plus conectica aferentă. Conducta de aspirație trebuie să aibă un traseu ascendent de la sorb către pompă. Evitați a monta un număr mare de coturi pe conducta de aspirație. Diametrul conductei de aspirație trebuie să fie egal sau superior diametrului de aspirație al pompei. În capătul conductei de aspirație se montează un sorb cu supapă de sens de diametru egal cu cel al conductei de aspirație.
Conectarea conductei de refulare: de regulă se utilizează țeava de PEHD plus conectica aferentă. Conducta de refulare se montează în racordul cu 5 căi. Diametrul conductei de refulare trebuie să fie egal sau mai mare cu diametrul de refulare al pompei. Pe conducta de refulare se va monta obligatoriu un robinet de izolare. Pe conducta de refulare, dacă este cazul, vor fi montate filtrele și sistemul de tratate al apei (dedurizare, deferizare etc, în funcție de analiza de apă efectuată).
👉 Cumpără pompe submersibile la cel mai bun preț!
Pregătirea hidroforului pentru utilizare (amorsarea hidroforului)
Amorsarea pompei: după montarea conductelor de aspirație și refulare se va amorsa pompa și conducta de aspirație pe la dopul de umplere aflat pe corpul pompei. După umplerea acestora, strângeți ferm dopul de umplere. Închideți robinetul de izolare aflat pe conducta de refulare.Conectarea hidroforului la rețeaua electrică: se realizează prin cablul aflat în dotarea hidroforului. Pe circuitul electric al hidroforului va fi instalată protecția electrică a acestuia (siguranța magnetotermică).
Pornirea hidroforului: după conectarea la rețeaua electrică hidroforul va porni, va umple vasul de expansiune și se va opri la presiunea de stop setată de presostat. În cazul în care presiunea nu crește, refaceți operațiunea de amorsare.
Deschideți robinetul de izolare aflat pe conducta de refulare. Presiunea de pe manometrul hidroforului va începe să scadă, hidroforul va porni la valoarea presiunii de start reglată pe presostat, va umple instalația clădirii și se va opri automat când se atinge valoarea presiunii de stop reglată pe presostat.
Deschideți cel mai îndepărtat punct de consum și aerisiți instalația clădirii.
Dacă hidroforul rămâne neutilizat pentru perioade lungi de timp sau dacă se pierde amorsarea, repetă această procedură și verifică funcționarea tuturor componentelor înainte de utilizare.
Întreținerea hidroforului
Hidroforul nu necesită operațiuni speciale de întreținere. În acord cu recomandările producătorior de vase de expansiune, verificați perna de aer a vasului de expansiune la o perioadă de aproximativ 6 luni.Așadar, montarea hidroforului nu trebuie să fie o sarcină complicată dacă urmezi pașii detaliați în acest articol. Sperăm ca sfaturile noastre să îți fie de folos!